Misselijk van mijn tijdlijn…

Gisteravond voor het slapen gaan… snel nog even over m’n Facebook-tijdlijn scrollen. Tussen de vrolijke foto’s van gymnastiekende dochters, pasgeboren baby’s , mooie landschappen en gezellige selfies van mensen die het naar hun zin hebben ineens een filmpje van een man in een auto die een hond slaat… meerder keren, zo hard als hij kan, terwijl het gefilmd wordt.  De prachtige blonde labrador/retriever duikt in elkaar en doet niets. Hij laat het over zich heen komen alsof het bij zijn leven hoort. En waarschijnlijk is dat ook zo. 

M’n maag draait om en het lijkt alsof m’n keel dichtgeknepen wordt. Snel scroll ik door, maar het is al te laat. Het staat op mijn netvlies gebrand. Alweer. Want dit is inmiddels de vijfde keer in twee weken tijd dat mijn tijdlijn me misselijk maakt.

Ik rapporteer het filmpje als ‘ongeschikt vanwege geweld’

En ik geef aan dat ik geen berichten meer van deze plaatser wil zien. Onder hetzelfde motto wat ik wel vaker lees: Ja! Ik ben tegen dierenmishandeling en nee! Ik hoef die filmpjes niet te zien. Ik kan er namelijk helemaal niets mee. Ik wil die man aan zijn haren uit de auto trekken en… (laat ik het netjes houden), naar het politiebureau slepen. Maar dat kan ik niet. Want ik weet niet wie deze man is. En ik weet niet waar deze man is. Misschien woont hij in een deel van de wereld waar dit gewoon mag?

Honkbalknuppel!

Eerder deze week ging een man zijn hond te lijf met een honkbalknuppel, terwijl deze vastgebonden zat aan een hek. In hemelsnaam, waarom? Wie zijn deze idioten, die hier plezier aan beleven. Dit gespuis loopt gewoon rond op de wereld en is schijnbaar tot allerlei vreselijke dingen in staat.

Bovenstaande voorbeelden gaan toevallig over honden, maar ik zie foto’s van in elkaar gezakte olifanten, die worden mishandeld omdat ze niet snel genoeg voor ons werken. Kippen, gepropt in kratten waar vervolgens mee gegooid wordt. In brand gestoken katten. Grote bruine beren, creperend aan kettingen. Triest…

Dogmeat trade

Vorige week kwam ik een filmpje tegen over de hondenhandel in Azië. Honden worden daar vreselijk behandeld. Boven op elkaar gestapeld in kratten terwijl poten en staarten, gebroken tussen de spijlen door steken, om vervolgens levend gevild en gekookt te worden. Mensen doen dit bewust omdat ze er van overtuigd zijn dat het vlees lekkerder smaakt door de stoffen in het lichaam die vrijkomen door de angst en de pijn.

tshirt

Dat ze daar hondenvlees eten, daar kunnen we, denk ik, moeilijk iets van zeggen. Het staat ver van ons af, maar het is hun cultuur. En ja…, waarom geen honden, en wel koeien, varkens, kippen, etc. Maar waarom moeten die dieren zo verschrikkelijk lijden? En wat kunnen wij er tegen doen? Ik kon een T-shirt kopen om de actie te steunen. Dus dat heb ik maar gedaan. Het was niet eens een mooi T-shirt. Het is ook nog niet bezorgd, en misschien komt het wel helemaal niet. Of de €24,- goed terecht komt? Ik hoop het. Maar ik voel me machteloos in een grote boze wereld.

Senna

Knuffelen

Het maakt me verdrietig. En dus, knuffel ik mijn eigen oude Border Collie, die tevreden naast me op de bank ligt, terwijl ik dit schrijf. Want dat is iets wat ik wel kan!

Moe van de wandeling en vol van de bak brokken. Het duurt niet lang meer voordat we afscheid moeten nemen, denk ik, terwijl ik in haar, door staar vertroebelde ogen kijk. Maar wat een fijn leven was het tot zover. Vol lange wandelingen en knuffels, goede zorgen en het beste voer. En als ik haar moet laten gaan, zal ze er zo weinig mogelijk van merken. Omdat het het laatste is wat ik voor haar kan doen en dat verdient ze.

Kon het maar voor alle dieren zo zijn….

dog

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s